Qi

Qi je kitajski izraz za življenjsko energijo, vitalno silo, ki teče skozi vsa živa bitja. To je bistveni del akupunkture, qi gonga, tai qi-ja, borilnih veščin, Feng Shui-a.

qi

Qi je bolj kot nekaj, kar se skriva v zraku, ki ga dihamo, je tista potrebna esenca, ki jo telo prejme preko dihanja. Že kako se qi napiše v kitajščini, kaže na poseben odnos do qi-ja in zraka, ki ga dihamo, Pismenka je sestavljena iz dveh delov: en je znak za paro in znotraj njega je znak za riž. Riž, ki vre. Telo lahko prebavi riž samo, če je kuhan in riž je je osnovna prehrana vzhodne Azije, ki je ljudi teh dežel ohranjalo pri življenju skozi nešteto generacij, zato lahko govorimo o qi-ju kot življenjski energiji.

Qi – zrak. Ko se qi napiše brez znaka za riž, to preprosto pomeni zrak. Popolna pismenka torej opozarja, da življenje podpira esenco, ki se skriva znotraj zraka (tako kot je kisik esenca znotraj zraka, ki nas ohranja pri življenju).

či1či2

Temeljno vodilo v tradicionalni kitajski medicini je, da je zdravje rezultat pretočnega qi-ja, medtem ko neuravnotežen ali stagniran qi vodi v bolezni. To pravilo velja tako za človeško telo, kot za ostale dele našega ekosistema (reke, gozdove, …) in človeško ustvarjene strukture – hiše, parke, delovno okolje. Tako kot kitajski zdravnik z akupunkturo odpravi energetsko neravnovesje v telesu, tako tudi mojster Feng Shui-a zazna energetska nihanja v prostoru oz. pokrajini in z uporabo različnih tehnik zopet vzpostavi porušeno ravnovesje. V obeh primerih je cilj bolj odprt pretok energije (v zunanjem ali notranjem okolju). Tako kot dobra terapija akupunkture tudi uspešen ritual lahko odpre portal med človeško in duhovno sfero, božanstvi in nesmrtniki.