5 elementov

Teorija petih elementov je ena od glavnih sistemov znotraj tradicionalne kitajske medicine, ki jo včasih imenujemo tudi teorija petih faz. Le–ta se znotraj medicine uporablja za pomoč pri ugotavljanju vzroka določenih bolezni in pri povezovanju znakov ali simptomov posameznih organov . V okviru ” faz ” teorija petih elementov pojasnjuje procese, ki se pojavljajo v telesu v različnih fazah bolezni in zdravljenja.

Seveda teorija petih elementov ni uporabna le v medicini, ampak tudi v gibalnih veščinah in v celotni kitajski metafiziki, katere del so npr. feng shui, kitajska astrologija (BaZi), branje obraza, …

V teoriji petih elementov poznamo več ciklov, s katerimi so posamezni elementi (in z njimi povezana čustva, barve, zvoki, okusi , itd) v interakciji, mi pa bomo omenili dva glavna: ustvarjalni in nadzorni cikel.

 

Ustvarjalni cikel


V ustvarjalnem ciklu vsak element služi kot ” mati “, ki spodbuja rast in razvoj ” otroka”. Vsak element ponuja ustvarjajoče sile ali temelje za element, ki mu takoj sledi, kar pomeni, da npr. ogenj zagotavlja temelje za element zemlje, element zemlja zagotavlja gonilno silo za element kovine in tako naprej .

Ustvarjalni krog

 

Nadzorni cikel


Nadzorni cikel služi kot nadzorni aparat. Vsak element nadzira in je nadziran s strani drugega elementa. Element lesa (jetra) nadzira element zemlje (vranico), ta pa nadzira vodo (ledvice), voda nadzira ogenj, itd.

Nadziralni krog_2