Čustva in organi

Vsak organ v TKM ima svojo fizično in duhovno komponento za katero je odgovoren, čustva katera upravlja. Organ je bodisi yin ali yang in ima svoj partnerski organ, ki je njegovo ‘nasprotje’ (npr. ledvice so yin organ, njihov partnerski organ pa je mehur, ki je yang organ). Medsebojno se tako podpirajo in uravnovešajo. Zelo pomemben vidik v TKM imajo čustva, saj je vsako čustvo povezano z določenim organom, ki v primeru neravnovesja povzroči določene simptome. Čustveno blagostanje je tako bistven del posameznikovega zdravja.

Čustva so naraven del človeka. Občutenje sreče, žalosti in jeze je povsem normalen del našega vsakdanjega življenja. Težave nastanejo, kadar čustva postanejo pretirana oz. jih zatremo in obrnemo navznoter. V TKM je bistvo v vzdrževanju ravnovesja in stalnega toka energije skozi telo. Če uravnovesimo posamezni notranji organ, ki je povezan z določenim čustvom, bomo uravnovesili tudi samo čustvo. Včasih pride do neravnovesja znotraj organa, ki se med drugim kaže tudi v čustvenem neravnovesju, včasih pa pride do obratnega procesa. Razlika je pomembna, kadar se želimo izogniti ponavljajočim se težavam.

Primer: V kolikor oseba doživlja močna občutenja jeze in frustracije, ima rdeče oči, migrene ter težave s spanjem in zaprtjem, ima najverjetneje težave z neravnovesjem jeter, ki se zdravi z akupunkturo in zelišči. Jetra se ponovno uravnovesijo, migrene izginejo, spanje in prebava se izboljšata. V kolikor pa je oseba v službi, ki ji ne odgovarja, ima težavne odnose s sodelavci in doma v družinskem okolju, bo jeza znotraj osebe ostala in neravnovesje v jetrih se bo vrnilo.

Tekom diagnostičnega procesa mora zdravilec postaviti precej vprašanj, da se lahko seznani z vsemi vidiki, ne zgolj fizičnimi. Le tako se ponovno vzpostavljeno ravnovesje sčasoma ne bo znova porušilo.  V TKM vzroki in posledice niso linearno povezani, temveč gre za cikličen proces, še posebej kadar imamo opravka s čustvi.

Pogost vzrok čustvenega neravnovesja so zatrta čustva. V kolikor čustva niso izražena, se pojavijo blokade v pretoku energije, ki lahko vodijo v nastanek bolezni. Manifestacija bolezni je odvisna od vsakega posameznika, zato je pomembno, da zdravilec ugotovi, kako se odraža. Sproščanje zatrtih čustev lahko bolezen ozdravi, tudi kadar gre za ekstremno in dlje trajajočo stagnacijo. Primer take bolezni je rak, ki v zahodnem svetu velja za neozdravljivo.

Bodys Organs

DownArrow

 Inner Smile

Foto: healingtaomichigan.com, vesnamihajlovicblog.wordpress.com

V naslednjih opisih sledijo bolj podrobne informacije o funkciji posameznega organa po TKM, njihova odgovornost v telesu, njihov učinek na duha in simptomi neravnovesja organa.

 

SRCE


RADOST, SAMOSPOŠTOVANJE

 • Čustvo, kadar je organ izven ravnovesja – aroganca, pomanjkanje zanosa in vitalnosti, nervoznost, depresija, nespečnost, obup, zmedenost, anksioznost, živčnost, zlahka se prestrašimo.
 • Funkcija organa – regulira srce in ožilje, odgovoren za enakomeren utrip, vpliva na vitalnost in duha. Povezan z jezikom, barvo polti in arterijami.
 • Simptomi neravnovesja: srčne bolezni, mentalne bolezni, manična depresija, tiranstvo, težave z govorom – jecljanje, avtizem, nespečnost, razbijanje srca, nereden srčni utrip, intenzivno sanjanje, slab spomin in koncentracija, nervoza in obup, potenje, čustveni in mentalni nemir, vnetje urinarnega trakta, aroganca, sebičnost, krutost, pretirana ambicija,…

srce2

VRANICA


ZADOVOLJSTVO, SOČUTJE, ISKRENOST, SPONTANOST

 • Čustvo, kadar je organ izven ravnovesja – skrb, razglabljanje, pretirano razmišljanje, intenzivno mentalno delo.
 • Funkcija organa – prebava hrane, vsrkavanje hranil, nastanek krvi in qi-ja, ohranja kri v žilah, povezana z mišicami, usti in ustnicami, vključena pri razmišljanju, študiranju in pomnjenju.
 • Simptomi neravnovesja organa – slab apetit, utrujenost, refluks, driska, hemoroidi, vaginalne krvavitve, glivice, kandida, prekomerna teža, atrofija mišic, povešenost obraza /dojk /želodca / maternice, suhe/blede in razpokane ustnice, hitro nastajanje modric, intenzivne menstruacije, nezadovoljstvo, zaskrbljenost, pretirano – zaciklano razmišljanje.

 vranica2

_

PLJUČA


POGUM, ODPUŠČANJE, HVALEŽNOST, MOČ

 • Čustvo, kadar je organ izven ravnovesja – intenzivna žalost, potrtost, nezanimanje, nekontroliran jok.
 • Funkcija organa – dihanje, nadzira potenje, ustvarja energijo (qi) iz zraka in jo razporedi po celotnem telesu, ščiti telo pred virusi in bakterijami, uravnava vlažnost kože.
 • Simptomi neravnovesja organa – zbujanje med 3h – 5h, zasoplost, utrujenost, kašelj, vse respiratorne in kožne bolezni, zaprtost debelega črevesja – večina vseh bolezni, virusne in bakterijske okužbe, kronični prehladi, kronična žalost, tesnoba, depresija, zamere, prevelika navezanost na ljudi, situacije, nezmožnost odpuščanja.

pljuča2

 

LEDVICE


NEŽNOST, MIR, TIŠINA

 • Čustvo, kadar je organ izven ravnovesja – strah, stres, utrujenost, bojazljivost, negotovost, ravnodušnost, osamljenost, pomanjkanje moči volje.
 • Funkcija organa – odgovoren za reprodukcijo, rast, razvoj in dozorevanje, kosti, zobe, sluh in lase.
 • Simptomi neravnovesja organa – izgorelost, občutljivost na mraz, tumorji/vozlički v spodnjem delu trebuha/hrbtenjači/ možganih, neredne menstruacije, neplodnost, inkontineca, zmanjšan libido, vaginalni izločki, artritis kolkov in kolen, otekline, bolečine v križu/kolenih, težave z mehurjem, težave z zobmi, težave s kostmi, pesimizem, asocialnost, fobije,…

ledvičke

 

JETRA


PRIJAZNOST, DOBROTA

 • Čustvo, kadar je organ izven ravnovesja – hitra jeza, zamera, ljubosumje, frustracije, razdražljivost, zagrenjenost, čemernost.
 • Funkcija organa – shranjuje kri, odgovoren za nemoten pretok krvi in qi-ja skozi telo, regulira izločanje žolča, povezan s kitami, nohti in očmi.
 • Simptomi neravnovesja organa – zbujanje med 23 – 3h, burno čustveno življenje, težave z očmi, menstruacijo, PMS, suhi nohti, ciste na rodilih, mravljinčenja, izcedki, krči, nervoza, nihanje razpoloženja, zategnjene kite, boleč vrat in ramena, nihajoč pritisk, mastna koža, išias, zgaga, brezciljnost, jeza, čustvena neuravnovešenost, ljubosumje, nasilnost, srbenje genitalij, …

jetra


Sledi še nekaj primerov kombiniranih vzorcev:

 • Srce & ledvice: porušeno ravnovesje med srcem in ledvicami se kaže v nihanju razpoloženja med srečo in strahom. Simptomi: nespečnost, sanje, ki motijo spanec, razbijanje srca, vrtoglavica.
 • Jetra & pljuča: porušeno ravnovesje med jetri in pljuči se kaže nihanju razpoloženja med jezo in žalostjo. Simptomi: težave z dihanjem in prebavo, zbujanje med 1. in 5. uro zjutraj.

Tradicionalna kitajska medicina vidi čustva na specifičen način. Tako deli depresijo na več različnih tipov – odvisno kateri organ je prisoten:

 • Jetra: kadar je izvor depresije v jezi, ki smo jo obrnili navznoter, se poruši ravnovesje v jetrih. Tovrstne težave so še posebej pogoste pri ženskah. Simptomi, ki se lahko pojavijo, vključujejo PMS sindrom, menstrualne krče, bruhanje, slabost.
 • Vranica: depresijo spremlja prekomerno razmišljanje in skrb. Pojavijo se simptomi kot npr. zmanjšan apetit, driska, slabost, močne menstruacije, hitro nastajanje modric.
 • Ledvice: depresijo spremljajo napadi panike. Simptomi: spremembe pri uriniranju, bolečina v križu, slabotnost, zvonjenje v ušesih, zmanjšan apetit, driska.

Čustva niso edini vzrok za bolezen. Pomemben je sam način življenja. Živimo v svetu, ki narekuje hiter tempo življenja, kar se odraža v mentalnem in fizičnem stresu. Vedno hitimo oz. nam zmanjkuje časa. Čeprav se bolezni ne moremo vedno izogniti, si je pomembno zapomniti, da je vzrok za slabše počutje morda določen dogodek iz našega življenja (neizpolnjujoče razmerje, stresna služba,…). Vzroke, ki rušijo ravnovesje, lahko odstranimo le sami. Pri tem si pomagamo s primerno prehrano in vključitvijo vadbe (npr. qi gong, tai qi). Prav tako je potrebna prijaznost in nežnost do našega telesa in duha. Ne glede na zapolnjen vsakdanjik, si je potrebno vzeti čas zase in se posvetiti dejavnostim, ki nas izpolnjujejo.