Zelišča

DSC_8177

TKM je najstarejši medicinski sistem. Korenine segajo v obdobje pred rimskim imperijem, odkritjem elektrike in rojstvom Jezusa. Kitajci že tisočletja uporabljajo zelišča za zdravljenje različnih obolenj in to znanje je še danes zelo pomemben del sistema tradicionalne kitajske medicine.

Prvi farmakološki priročnik, Shen Nong, iz časa Han dinastije (1. stoletje) vsebuje 365 zelišč. Drugi tekst, ki je najbolj vpliven in znan, pa je Materia Medica, ki jo je napisal Li Shizhen v dinastiji Ming (1596). V naslednjih desetletjih je bila knjiga dopolnjevana in vsebuje več kot 1800 zelišč, 1100 ilustracij in 11000 zeliščnih formul.

Kitajsko zeliščarstvo je zelo kompleksno. Vsako zelišče ima več različnih učinkovin, ki vplivajo na osebo kot na ostala zelišča, ki so vključena v formulo. Kitajska zelišča imajo podobno funkcijo kot akupunktura, saj vplivajo na vzpostavljanje ravnotežja qi-ja, yina in yanga v telesu. Vsako zelišče ima svojo termično naravo, okus, smer v katero se giblje, organ, kateremu ustreza. Uporabljamo jih v kombinaciji z akupunkturo, masažo ali celo samostojno, saj se jih zaradi njihove izredne učinkovitosti običajno priporoča pri dalj časa trajajočih težavah, dolgotrajnih primanjkljajih ali degenerativnih obolenjih.

Celoten kitajski zdravstveni sistem je bil razvit pred 5000 leti in je veliko več kot le zdravstveni sistem, v svojem bistvu je način življenja. Poudarek je na življenju v harmoniji z okoljem, kar bi pomenilo, da prilagodimo svoje spanje, delo in prehrano glede na letni čas. Pripravljeni moramo biti na spremembe, saj je edina stalnica življenja, sprememba. Če znamo to upoštevati in živeti, je naše življenje lahko uravnoteženo in zato zadovoljno. Poleg naštetega je potrebno redno harmonizirati svoje čustveno življenje, se primerno gibati, meditirati. Gre za celoten paket, ki nam omogoča zdravje na vseh ravneh našega bitja. Predvsem je velik poudarek na preventivi, torej izobraziti ljudi, kakšen življenjski stil razviti, da se bolezen sploh ne pojavi. Enako je z zelišči – obstaja neskončno število formul, ki nam omogoča ohraniti zdravje in mnogo takšnih, ki omogočajo, da telo zgradi močno obrambno energijo, s pomočjo katere se je telo sposobno ubraniti bolezni.

 

NAŠ ZAHODNI SVET


V glavnem smo izgubili stik z naravo, z ljudmi in sami s sabo in to je eden pomembnih razlogov zakaj je toliko obolenj, ki so zares težke narave. Običajno počakamo, da zbolimo preden obiščemo zdravnika ali se odločimo za drugačen način življenja, če nam dosedanji ni prinesel pozitivnih učinkov. Ta način razmišljanja je zelo različen od pogleda povprečnega Kitajca. Ko opazijo najmanjšo spremembo, prilagodijo način obnašanja, prehrano, uporabijo primerna zelišča, tako da se stanje ne bi poslabšalo in da na dolgi rok ne bi zahtevalo drastičnih posegov.

Nekaj pomembnih in najbolj znanih zelišč na zahodu, ki so vam lahko v pomoč:

Astragalus


Astragalus je znan po svoji sposobnosti krepitve telesa. Učvrsti in podpira obrambno energijo telesa, imunski sistem.

astragalusss

Reishi


Reishi goba, znana kot goba nesmrtnosti. Originalno raste v goratih predelih severne Kitajske. Taoisti so stalno trdili, da reishi spodbuja umirjenost, osrediščenost, ravnotežje, notranjo zavest in notranjo moč. Uporabljali so jo za izboljšanje meditativne prakse in za zaščito telesa, uma in duha, tako da posameznik doseže dolgo in zdravo življenje in duhovno “nesmrtnost”. Učinek se veliko razlikuje od vrste reishi gobe in predela, kjer je uspevala.

Shizandra


Schizandra vsebuje vseh pet klasičnih okusov in krepi vseh pet yin organov. Dolgotrajno uživanje naj bi izostrilo um, prečistilo kri, izboljšalo spomin, obnovilo ledvični yin in vplivalo na sijočo polt. Danes jo najbolj poznamo kot jagodo, ki razstruplja jetra, vendar je zelo učinkovita pri vezanju teh strupov nase in izločanju iz telesa.

šizandra (2)

He show wu


He show wu je zelišče znano po svoji obnovitveni funkciji. Legenda pravi, da je Mojster He z uživanjem tega zelišča povrnil izvorno črno barvo las pri svojih 130ih letih.

he shou wu

Goji jagode


Goji jagode so znane po krepitvi krvi in revitalizaciji telesa. Vsebujejo encim, ki vpliva na ohranjanje mladostnosti, zato jo promovirajo kot tonik dolgoživosti.

DSC_8187