Zdravje

photo(1)

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je izjemno kompleksna, a vam jo v nadaljevanju predstavljamo v zelo poenostavljeni obliki.

Izraz TKM se uporablja za skupek različnih metod, ki se uporabljajo v kitajski medicini in vključujejo akupunkturo, tui na masažo, zeliščarstvo, moksibustijo, prehrano in različne oblike energetske vadbe (qi gong, tai qi, dao yin,…). TKM je eden najstarejših sistemov z najdaljšo kontinuiteto uporabe. Filozofija TKM ima svoj izvor v taoizmu, ki je posvečen naravnemu življenju, zatorej naj bi vsako živo bitje živelo v harmoniji z naravo in njihovim naravnim okoljem. To bi na kratko pomenilo, da jemo sezonsko hrano, vadimo qi gong in tai qi, primerno izražamo čustva in poskrbimo za vrlinsko delovanje, razvijamo samozavedanje preko prepoznavanja naših potreb in želja. To, na kratko, je ključ do uravnoteženega, srečnega in dolgega življenja.

DSC_8232

Filozofija TKM nam nudi drugačen pogled na našo lastno naravo, na delovanje našega telesa, razvoj bolezni in na sam proces zdravljenja le – te. Pomembno je, da se sami naučimo prepoznavati vzorce in simptome, ki se najprej pojavijo skozi čustva. Vaša čustva zdravniku TKM povedo prav toliko kot vaše trenutno fizično stanje. Torej bi lahko rekli, da posameznika ponovno ‘nastavi’ oz. uglasi, a ne samo vaše fizično telo, temveč tudi vaše čustveno telo. Ravno celosten pristop k posamezniku je velika prednost in moč tradicionalne kitajske medicine. Zdravljenje celote, vpogled v človeka kot osebo navad in razvad je v nasprotju z zahodnim načinom zdravljenja, ki se omeji na zdravljenje le na košček trenutno prizadetega dela telesa, a ne razume, da telo deluje kot sinergična celota. Ravno zato TKM še vedno lahko pomaga pri velikem številu obolenj modernega zahodnega sveta.

Obolenje je po navadi opisano na naraven način, s terminologijo, ki je povsem naravna oz. vzeta iz narave. Izrazi kot so voda, ogenj, veter, zemlja in les so uporabljeni za opis osebe, nivo njihovega zdravja, osebnosti, obolenja. Obolenje se pojavi, ko pride do porušenega ravnovesja, torej, ko v telesu pride do presežka, primanjkljaja ali stagnacije. Takrat moramo naš qi oz. energijo telesa ponovno uravnovesiti, dodati, umiriti ali premakniti, odvisno od obstoječe situacije v kateri se naše telo nahaja. Qi se znotraj telesa premika skozi določene ‘kanale’ oz. energetske poti, ki jih imenujemo meridiani. Akupunkturne točke so predeli, kjer qi pride na površje in s katerim lahko upravljamo s pomočjo akupunkturnih igel.

Zelišča delujejo interno in dosegajo enake učinke. So močno orodje, ki se lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji, kar pa je odvisno od resnosti obolenja posameznika. Vse naštete metode se uporablja z namenom ponovne vzpostavitve ravnovesja v telesu. Ko so naš um, duh in telo v ravnovesju, smo zdravi.

Tui Na je oblika masaže, ki se na Kitajskem prakticira že stoletja. Gre za kombinacijo masaže, akupresure in drugih oblik manipulacije telesa z namenom odstranjevanja stagnacij, ki preprečujejo prost pretok qi-ja skozi telo. Z odstranjevanjem preprek zopet vzpostavimo ravnovesje qi-ja v telesu, ki vodi do izboljšanja zdravja in vitalnosti.

TKM časti veliko sposobnost samozdravljenja telesa, kako jo prebuditi in povrniti, da je zdravje zopet na naši strani. V bistvu je telo tisto, ki zdravi in ne zdravnik. Pacient obvezno sodeluje pri procesu svojega zdravljenja, vsaj preko prilagajanja prehranskih navad, saj je hrana zdravilo. Cilj TKM zdravnikov je, da vas usposobijo oz. naučijo uporabiti naravni koncept s katerim lahko živimo zdravo, zadovoljno in uravnoteženo življenje.

DSC_8175