Tai Qi

Tai qi ali kot ga nekateri imenujejo, meditacija v gibanju je v današnjem zahodnem svetu poznan predvsem kot vadba, ki izboljšuje zdravje in omogoča pot dolgoživosti. Za vadbo so značilni počasno izvajajoči gibi, ki so smiselno povezani v formo. Prehodi iz enega v naslednji položaj potekajo lahkotno, a brez prekinitve. Gre za poenostavljen pogled na v resnici izjemno kompleksno veščino, prežeto s zgodovino Kitajske in njene tradicije. Tai qi prav tako vsebuje številne koncepte borilnih veščin, zdravilstva ter filozofije taoizma. Služi tako za vzdrževanje osebnega zdravja ali kot način samoobrambe, v družbi pa nastopa tudi kot družbeno in moralno vodilo ter pomoč pri ohranjanju harmoničnega družinskega okolja.

photo(6)_popr

Čeprav se tai qi lahko uporablja za samoobrambo, ga prakticiramo predvsem zaradi koristi, ki ga prinaša zdravju. Povečuje živahnost in zavest v telesu ter razvija koncentracijo in senzibilnost. Pomaga pri ravnotežju in ohranja ter gradi občutek »prizemljenosti«. Ni lahko razdvojiti telesnega od duševnega aspekta tai qi-ja, ker sta medsebojno močno prepletena. V kitajski medicini se medsebojna odvisnost uma, telesa in duha smatra kot temelj blagostanja. Telesni simptomi se bodo redno odražali na čustvih in duševnosti in obratno, duševne težave se odrazijo na zdravju. Pri tai qi-ju, mačkasta živahnost zahteva sproščen um, mehke in razgibane sklepe, ravnotežje in enakomeren pretok univerzalne qi energije skozi telo, kar je prav tako važno za zdravje in samoobrambo. Poznati tai qi pomeni poznati skrivnosti popolnega gibanja.

V društvu Samorog poučujemo formo 18, formo 13 in formo univerzalne ljubezni.

Tabori


   Kras, junij 2016

Tai qi ali poezija v gibanju je svoj zaključek sezone doživel na Tai qi taboru med 2. in 5. junijem. Dnevi so bili oblikovani po programu tradicionalnih taoističnih akademij na Kitajskem. Ni bilo enostavno, vendar je bilo učinkovito in prebujajoče. Veliko ur aktivnosti in aktivnega mirovanja, veliko napredka in veliko medsebojnega sodelovanja 🙂


Kras, junij 2017

Drugi Tai qi tabor je potekal prav tako aktivno kot prvi. Spoznali smo nekaj novih didaktičnih pripomočkov, intenzivno pilili znane tehnike, počivali in dobro jedli.