Predstava

Ali tudi vi kdaj začutite, da v svojem telesu niste sami? Da znotraj vas živi več oseb, ki občasno vodijo svojo igro / življenje ločeno od vaših smernic? Na trenutke se jim sicer uspe uskladiti in delovati kot celota, a to je tako redko. Naši organi so živi in imajo svojo moč – so naši skriti pomočniki ali skriti sovražniki.

Vse kar so nam središča naše moči in zdravja želela zaupati, pa do sedaj niso imela priložnosti biti slišana, lahko slišite in doživite v satirični monokomediji Skrivno življenje mojega telesa.

Z vsemi roki, sodobnim tempom, obveznostmi, dokazovanjem, narcisoidnostjo, tekmovalnostjo, hitenjem in nujno informiranostjo obteženi posameznik v predstavi Skrivno življenje mojega telesa predstavlja življenjsko okolje – domovanje petih Organov, ki se šibijo pod težo omenjenega življenjskega stila.
Gledamo zgodbo Pljuč, Srca, Vranice, Jeter in Ledvic, ki pred nami rešujejo zdravstvene težave sebe in svojega »Telesa«. Med posameznimi Organi, ki v predstavi nastopijo v personificirani obliki, se zaradi njihovih specifičnih potreb in interesov ustvari napet, a komičen dialog. Skozi reševanje vsemogočih težav v Telesu predstava pod vprašaj postavlja tipične vrednote današnje družbe in obenem na poljuden način razstira vpogled v osnovne premise starodavne vzhodne filozofije.

Prve uprizoritve predstave so potekale v decembru 2015, zaradi velikega povpraševanja pa smo se odločili še za dodatne ponovitve v Ljubljani, na Bledu, v Domžalah in Novem mestu. Trenutno novi termini niso predvideni. Predstava se lahko organizira za zaključene skupine oz. posebne dogodke (v okviru festivala, za podjetja, ipd.).

Sodelujoči


Igra: Nik Škrlec
Režija: Ajda Valcl
Ideja / vsebina: Anita Kajtezović
Tekst: Simona Hamer, Ajda Valcl, Nik Škrlec
Scenografija: Anamarija Nuša Mulej
Produkcija: Goran Pakozdi
Tehnična podpora: Hotimir Knific


nik_portretNik Škrlec je absolvent dramske igre in umetniške besede na AGRFT. Njegov letnik je za zaključni produkciji 1981 in Zdaj letim! prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Igra v predstavah Jaz, jaz, jaz, Na most, Kaj naj zdaj z vsemi temi knjigami? (Gledališče Glej), Fiziki (MGL) in Emil in detektivi (LGL), ves čas pa se intenzivno ukvarja tudi s commedio dell’arte in uličnim gledališčem.

Nik zmaguje v tekmovanjih recitiranja števila pi (leta 2016 na 3141 decimalk natančno) in trenira svojega papagaja.

ajda-valclAjda Valcl je gledališka in radijska režiserka, ki je na AGRFT diplomirala leta 2006. Poleg gledaliških režij v Gledališču Glej, SLG Celje, LGL, LG Maribor, SNG Drama Ljubljana in SNG Nova Gorica je v tem času ustvarila tudi več radijskih projektov, kot soavtorica pa je sodelovala pri različnih dramatizacijah in radijskih priredbah. Kot mentorica je sodelovala tudi na delavnicah dramskega pisanja ter gledaliških delavnicah za mladino.

Svoje meje išče pri vadbi tai qi-ja, kjer se bolj kot z drugimi bori sama s sabo. Sončni žarki jo premamijo v počitek, voda v vseh oblikah pa jo požene v akcijo in raziskovanje (tudi morskega dna, če jo kdo »potunka«).

simona hamer-foto zavadlavSimona Hamer, dramaturginja in dramatičarka je soustvarila več kot dvajset gledaliških predstav, med katerimi so bile predstave Nisi pozabila, samo ne spomniš se več (Gledališče Glej, KD Integrali, 2008), Zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štiriindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z. i. znašli v oblačku tobačnega dima (Imaginarni, 2011), Kladivo ali pinceta? (KD Integrali, 2011), Marlene Dietrich (PGK, 2012), Robinson (LGL, 2013), George Kaplan (PGK, 2014) uvršene in nagrajevane na Festivalu Borštnikovo srečanje, Tednu slovenske drame in festivalih v tujini. Kot dramatičarka je spisala več dramskih tekstov, dramatizacij, adaptacij in radijskih iger.

Rada se potepa in rada šteje pege na svojem nosu. Rada ima rada; ljudi, živali, svet, vesolja.

nusa_spletnaAnamarija Nuša Mulej je kreativna direktorica v podjetju Mulej vizije, družba za osebno, karierno, poslovno svetovanje; je oblikovalka s pedagoško-andragoško izobrazbo, NLP trenerka in avtorica številnih dogodkov, celostnih podob, blagovne znamke Obrazi navdiha. Njeno delovanje je naravnano k povezovanju, harmoniji, druženju lepote, raziskovanju, izkustvenemu učenju, aktiviranju človeških potencialov in zavedanju o trajnostni naravnanosti. Eden njenih izostrenih aforizmov se glasi: Energija besed navdahne podobe, dotik misli razvname srce, gradimo harmonijo prihodnosti.

Nuši temeljno vrlino predstavlja družina. Vsakodnevno lovljenje časa in iskanja reda v neredu tako zarisuje dober balans ob njeni družinski gori in zagotavlja ustvarjalnost in brezmejnost.

jpegAnita Kajtezović se je pred desetletjem seznanila z indijsko jogo, kmalu zatem pa je pričela spoznavati taoistično filozofijo in veščine (qi gong, tai qi in dao yin joga). Znanje si je pridobivala tako v Sloveniji kot v tujini (Kitajska in ZDA), sedaj pa ga uspešno prenaša na udeležence vadb in delavnic. Kljub temu daje velik poudarek na nenehno izpopolnjevanje ter vseživljenjsko kultiviranje znanja in energije.

Kadar ni v sebi najljubšem kimonu in tai qi copatkih, najraje nosi pletene nogavice. Stremi k ravnovesju v vseh življenjskih sferah, občasno naredi izjemo le pri orehovi potici.

Goran_PakozdiGoran Pakozdi deluje v Zavodu EN-KNAP od leta 2011, kjer skrbi za produkcijo dogodkov, marketing in razvoj projektov. Kot producent je sodeloval pri sledečih dogodkih: “Zametki” (predstavitev del in aktivnosti različnih avtorjev), “Plesna nacionala”, otvoritve sezon v Centru kulture Španski borci, Posnemi v gibanju (serija učnih delavnic), Ples v mestu (množični umetniški dogodek na prostem), Kulturni ambasador (izobraževalni program), 20-letni EN KNAP, Theatre (del programa Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture), »Depriviligirana umetnost« (v okviru mladinskega centra Cona v Fužinah), in številni drugi.

Rad obiskuje naravo, predvsem zelene travnike omejene z belo apneno črto, še posebej če je na travniku žoga in horda nogometno razpoloženih soigralcev.