Taoizem

Taoizem


photo(4)_popr

Taoizem ni religija, niti filozofija. To je “način” življenja. Tao (Dao) predstavlja naravni red stvari. To je sila, ki teče skozi vsa živa in čuteča bitja in je v harmoniji s silo vesolja. Ko je Tao v ravnotežju je mogoče najti popolno srečo.

Najpogostejša grafična upodobitev taoističnega izročila je krožna yin – yang slika. Predstavlja ravnovesje med nasprotji v vesolju. Ko sta v ravnovesju, ko sta enakovredno prisotni, je vse v harmoniji. Ko je eden v prevladi, nastopi zmeda in nered. Yin in yang sta model in v pomoč tistim, ki mu zvesto sledijo.

mucki

x

Wu Wei


Velik del bistva Daa je v umetnosti Wu Wei – delovanje preko nedelovanja, kar ne pomeni, da se usedemo in čakamo, da nam z neba padajo stvari, ampak preprosto pomeni, “da delujemo z minimalnim ukrepanjem, zlasti nasilnim delovanjem, izsiljevanjem, da se nekaj zgodi, ipd.”

 Wu Wei ima več pomenov. Wu pomeni “ni ali brez.” Wei pomeni kombinacijo dveh besed. Lahko pomeni katerega koli od naslednjih stavkov:

  1. “Ne-delovanje, ali ne početje.”
  2. “Brez ukrepanja, brez truda, brez nadzora.”
  3. “Ukrep, ki ne vključuje boja ali prekomernega truda.”
  4. “Umetnost dopuščanja.

 

Wuji


wuwei

“V začetku Velike praznine, ni bilo ničesar, nobene podobe. Nebo in Zemlja nista bila ločena, ni bilo podobe yina in yanga in ni bilo namere o gibanju ali mirovanju. Prvotni Qi je bil zmešan v eno. ” To nam opisuje pojav praznega vesolja, preden sta se Nebo in Zemlja ločila. Ker je bilo prazno, brez vsega v njem, ga ni bilo mogoče poimenovati. Tako stari ljudje imenujejo to začetno fazo kot “Wu-ji” in jo ilustrirajo z uporabo praznega kroga.

Fizik bi opisal wuji kot stanje vesolja pred velikim pokom, torej kot stanje singularnosti. Wuji je stanje praznine. Ni razlikovanja in ni polarnosti.

Sonce sije na vse; bili pravični ali nepravični, bili dobri ali slabi. Vesolje počne, kar počne, ne želi ničesar od nas. Pomembno je vedeti, da imamo ljudje »svobodne volje«, možnost živeti v harmoniji s temi “silami”, ali biti neharmonični. Vesolje ne obsoja ali komentira našega ravnanja, samo je, v harmoniji in ravnotežju.

Taiji


taiji-rojstvo

V nasprotju s taiji, kar pomeni “najvišje neomejeno,” v wuji ni razlikovanja med yinom in yangom: ni dobro / slabo, srečno / žalostno. Wuji je subtilna praznina, vendar ni prazna, je polna nediferenciranih energij, iz katere izhajajta yin, yang in iz katerih se rodi “10.000 stvari.” Taiji se rodi iz wuji (prazen krog v sredini).

Če ste sposobni meditirati, pustiti vaše stresno življenje, se vrniti k prvotni preprostosti in se povezati z izvorom Daa, boste našli tišino in veselje, potem imate priložnost, da se uravnoteži vaše telo in duh. Če ste brez bolezni in ste naravni, kot dojenček, lahko pustite, da se vaše telo in duh združita z vesoljem kot eno in dosežete stopnjo praznine. V tej fazi gibanje prihaja iz mirovanja.

Taoisti verjamejo v nesmrtnost, ki jo lahko razložijo preko razumevanja simbola yin in yang. Ljudje smo pol yin in pol yang bitja, zato lahko postanemo ali duhovi ali nesmrtniki. Če skozi življenje našo energijo samo porabljamo, je bo zmanjkalo in ob smrti postanemo duhovi – čakajoči na ponovno možnost pridobitve fizičnega telesa. Če pa se skozi življenje naučimo kultivirati in pomnoževati življenjsko energijo qi, pa lahko za vedno ohranimo svoje fizično telo in ga preoblikujemo v nesmrtno telo.

V taoizmu je cilj doseči duhovno neodvisnost, zato uporabljajo notranji smehljaj pri vseh tehnikah za kultiviranje energije. Zavedajo se namreč, da notranji smehljaj služi kot zaščita pred negativnimi (yin) energijami, ki jih je v univerzumu prav tako veliko kot pozitivnih (yang).